Pengenalan kepada CFD

Produk Kontrak untuk Perbezaan (“CFD”) telah disediakan untuk membolehkan pelanggan untuk menikmati semua faedah memiliki saham, indeks, ETF, posisi forex atau komoditi tanpa perlu memilikinya secara fizikal instrumen yang mendasarinya itu. Pelanggan menyetujui kontrak untuk CFD pada harga yang disebutkan. Perbezaan antara harga itu dan harga apabila kedudukannya yang ditutup dijelaskan dengan wang tunai, sehingga mewujudkan nama "Kontrak untuk Perbezaan" atau CFD.

Sila ambil perhatian bahawa dagangan CFDs boleh menyebabkan pelanggan kehilangan semua modal mereka. Sila pastikan anda tahu tentang semua risiko yang terlibat.

Dengan pelanggan CFD boleh membeli (“teruskan”) dan tutup kedudukannya kemudian dengan menjual. Secara alternatifnya pelanggan boleh menjual ("jual kosong") dan menutup kedudukan kemudian dengan membeli. Menjual pada harga yang tinggi/rendah daripada harga pembelian menghasilkan keuntungan/kerugian sewajarnya.

CFD telah meningkat popular sejak beberapa tahun lepas dan kami percaya ia menjadi cara yang digemari untuk berdagang pasaran kewangan.

CFD bekerja seperti ini: sebaliknya daripada membeli 1,000 saham Microsoft daripada broker saham, pelanggan boleh membeli 1,000 CFD Microsoft pada Platform Perdagangan Plus500. Peningkatan $5 bagi setiap saham pada harga yang Microsoft akan berikan kepada pelanggan CFD keuntungan $5,000, sama seperti dia membeli saham yang sebenar yang didagangkan pada Pertukaran.

Plus500 menawarkan CFD dengan sifar komisen pembrokeran dan keperluan margin yang menarik. Manfaat lain termasuk tiada caj Pertukaran dan tiada Cukai Setem. Banyak ketidakcekapan perdagangan saham pendasar pada Pertukaran dihapuskan. Kos dan kelewatan penghantaran fizikal saham, pendaftaran mereka dan mana-mana pemegangan atau caj jagaan selamat dibuat oleh broker semuanya dihindari. Manfaat utama perdagangan CFD yang lain adalah pelanggan boleh diniagakan pada margin menggunakan leveraj. Perdagangan CFD bermakna pelanggan boleh meniagakan portfolio saham, indeks atau komoditi tanpa perlu menggabungkan jumlah kapital yang besar. Menggunakan contoh di atas, pelanggan membeli saham bernilai $50,000 hanya akan diminta margin permulaan $1,000 untuk portfolio CFD yang setara.

Mana-mana kelayakan kewangan, seperti dividen, diselaraskan secara tunai, terus keoada akaun pemegang CFD. Walau bagaimanapun, mana-mana hak mengundi tersedia kepada pemegang saham ekuiti tidak tersedia kepada pemegang akaun CFD yang setara.

Butiran penuh mengenai Dasar Pelaksanaan Pesanan adalah pada link ini.